Project Description

Πώς μπορω να γίνω ψηφιακός ηγέτης;

Ανεξάρτητοι νέοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα ψηφιακά εργαλεία για να χτίσουν μια δική τους κοινότητά, να συνδεθούν με άλλα άτομα με παρόμοιες ιδεές εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, καθώς και να συγκεντρώσουν χρήματα και να οργανώσουν εκδηλώσεις.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν αλλάζουν συνεχώς καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία. Πιο κάτω σας προτείνουμε τα πιο χρήσιμα εργαλεία για να γίνετε και εσείς ψηφιακόι ηγέτες:

 • Διαδικτυακές αναφορές: Ιστότοποι όπως το Halabol.com, org, το ipetitions.org, το Avaaz.org είναι κόμβοι διαδικτυακού ακτιβισμού, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν με άλλους παγκοσμίως σχετικά με την κοινωνική αλλαγή που θέλουν να επιφέρουν.
 • Kοινωνικά δίκτυα: Ιστότοποι με υψηλούς αριθμούς χρήσης όπως το Facebook και το YouTube έχουν αποδειχθεί επωφελείς για τη διάδοση ενός μηνύματος, τη συγκέντρωση υποστήριξης, τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με ένα θέμα που διαφορετικά θα μπορούσαν να παραβλεφθούν από τα κύρια μέσα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν ρόλο στην κινητοποίηση ανθρώπων στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019, καθώς και στη σύνδεση περιβαλλοντικών ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο ως μέρος των κινημάτων «Extinction Rebellion» και «Fridays for Future»
 • Πλατφόρμες Crowdsourcing: Χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο για τη διανομή επίλυσης προβλημάτων και απόκτησης πόρων, αυτές οι πλατφόρμες βοηθούν άτομα να να κινητοποιήσουν πρωτοβουλίες μέσω της παγκόσμιας κοινότητας και να δημιουργήσουν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ ομάδων η ανεξάρτητων ατόμων. Οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες συλλογικής χρηματοδότησης ειναι το Kickstarter και το Indiegogo.

Πως να γινω θετικό πρότυπο για άλλους νέους στο διαδίκτυο

 • Μοίρασε θετικά μηνύματα και εργαλεία ενάντια του εθισμού στο διαδίκτυο. Κάποια χρήσιμα εργαλεία που μπορείτε να προωθήσετε ειναι τα εξής:
  • Το Moment παρακολουθεί αυτόματα πόσο χρησιμοποιείτε το iPhone και το iPad σας κάθε μέρα. Σας επιτρέπει να ορίσετε ημερήσια όρια.
  • Το Forest ρυθμίζει ένα χρονόμετρο για να ενθαρρύνει τον χρόνο χωρίς τηλέφωνο. Το Forest είναι μια δημοφιλής εφαρμογή παραγωγικότητας που βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τον εθισμό τους στο τηλέφωνο και να διαχειριστούν τον χρόνο τους με ενδιαφέρον και ευχάριστο τρόπο. Οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν πιστώσεις χωρίς να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα και να φυτέψουν πραγματικά δέντρα σε όλο τον κόσμο με τις πιστώσεις. Με το Forest, οι χρήστες μπορούν να έχουν μια ευχάριστη εμπειρία για να περνούν λιγότερο χρόνο στα κινητά τους τηλέφωνα, να επικεντρώνονται σε αυτό που είναι πιο σημαντικό στη ζωή τους και να διατηρούν το περιβάλλον μας πράσινο.
  • Το Freedom απενεργοποιεί την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 • Γινε μέλος θετικών κινημάτων ενάντια στον Διαδικτυακό εκφοβισμό.
  • Κάποια θετικά κινήματα είναι τα εξής:
  • Το Tyler Clementi Foundation στοχεύει στην ευαισθητοποήση των βλαβερών συνέπειών του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο. Εμπεριέχει διάφορες δράσεις όπως το #Upstander Pledge το οποιο αντιπροσωπεύει την υπόσχεση οτι θα δράς ενάντια στον διαδικτυακό εκφοβισμό- https://tylerclementi.org/pledge/

Βίντεο

 • Δείτε εδώ ενα βίντεο για ένα θετικό διαδικτυακό κίνημα απο νέους στη Καλιφόρνια:
 • Η γενιά Greta – ακτιβισμός των νέων σε όλο τον κόσμο:

Παραδείγματα θετικών διαδικτυακών κινημάτων

 

Μάθε περισσότερα παίζοντας

 • Κάντε κλίκ στα αρχεία ‘pdf’ για να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια που στοχεύουν στην ευαισθητοποιήση των κινδύνων του διαδικτύου:
 • (Πηγή: https://www.wordsarestones.eu/)

Κατεβάστε το Εργαλείο Εδώ:

Το έργο χρηματοδοτείται απο τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου κάτω απο πρόγραμμα «RECOVER20»

[Αρ. Φακέλου: 14.05.001.1/128]